Amersfoort, 19 november 2009 – Het Fedora Project, een door Red Hat, Inc (NYSE: RHT) gesponsord en door de community ondersteund opensourceproject, kondigt vandaag de beschikbaarheid aan van de nieuwste gratis versie, Fedora 12. Deze versie omvat een robuuste functieset voor desktopgebruikers, administrators, ontwikkelaars en opensource-enthousiastelingen. Fedora 12 omvat tevens de volgende generatie Ogg Theora video, virtualisatieverbeteringen en een verbeterde NetworkManager.

“Fedora streeft altijd naar de nieuwste geavanceerde functies en we geloven dat Fedora 12 trouw blijft aan dit patroon”, zegt Paul Frields, Fedora Project Leader bij Red Hat. “Onze gemeenschap blijft toenemen, met ongeveer 25 procent groei sinds Fedora 11. We hebben tot nu toe meer dan 2,2 miljoen1 installaties van Fedora 11, dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van de voorgaande versie.”

Opmerkelijke functieverbeteringen in Fedora 12 zijn:

  • Fedora 12 bevat de nieuwe Theora 1.1 en verbetert hiermee de kwaliteit van gratis video. Ogg Theora video zorgt voor scherpe, levendige media, en maakt het gebruikers mogelijk high-definition video te streamen en te downloaden, terwijl ze honderd procent vrije en open software, codecs en formats gebruiken.
  • NetworkManager, geïntroduceerd in Fedora 7, is de de facto netwerkconfiguratie-oplossing geworden. Verbeteringen van NetworkManager in Fedora 12 maken het voor gebruikers makkelijker via mobiel breedband online te zijn of servers te configureren.
  • Virtualisatie is een steeds belangrijker onderdeel van IT-infrastructuren en de Fedora-gemeenschap heeft een groot aantal virtualisatie-gerelateerde features in Fedora 12 opgenomen, waaronder betere prestaties van de virtuele schijf en storage discovery, belangrijke veranderingen voor virtuele netwerk interfaces en verminderd geheugengebruik.

Deze nieuwe verbeterde virtualisatiemogelijkheden helpen beheerders veilige, krachtige, schaalbare en eenvoudig te beheren oplossingen te bouwen.

Andere functies in Fedora 12 zijn PackageKit command-line en browser plugins; betere compressie om ruimte en tijd te besparen; libguestfs, hierdoor hebben administrators toegang tot disk images van virtuele gastmachines zonder die gasten te booten; SystemTap 1.0, met verbeteringen om ontwikkelaars te helpen bij het opsporen en verzamelen van informatie voor het schrijven en debuggen van programma’s, alsook integratie met de veel gebruikte Eclipse IDE, en NetBeans 6.7.1. Meer informatie over alle functies in Fedora 12 vindt u hier.

Fedora streeft ernaar ongeveer elke zes maanden met een compleet besturingssysteem te komen. Iets minder dan een jaar geleden, heeft de Fedora-gemeenschap Fedora 11 en Fedora 12 vrijgegeven, die, als ze samengevoegd worden, een zeer grote functieset leveren die gebruikt kan worden voor Linux. Technologen die naar de toekomst kijken, kunnen in deze Fedora-versie voorbeelden zien van functionaliteiten die in toekomstige versies van Red Hat Enterprise Linux kunnen zitten.

De Fedora-community bruist en blijft groeien, en heeft bijna 700 actieve leden wereldwijd. In 2009 hield de gemeenschap wereldwijd vijftien ‘Fedora Activity Day’- evenementen. Dit zijn mini-conferenties waar Fedora-deskundigen bijeenkomen om te werken aan een specifieke set van taken, variërend van het ontwikkelen van nieuwe functies en webapplicaties, tot, nieuwe en bestaande leden te betrekken in Fedora door simpele taken uit te voeren. In diezelfde periode organiseerde het Fedora Project ook drie Fedora gebruikers- en ontwikkelaarsconferenties (FUDCons) in Boston, Porto Alegre en Berlijn.

Bekijk de Fedora 12-video hier om meer te leren over nieuwe functies en de Fedora-gemeenschap.

De volgende FUDCon is gepland voor 5-7 december 2009 in Toronto, Ontario, Canada. Voor meer informatie over FUDCon Toronto 2009, bezoek http://fedoraproject.org/wiki/FUDCon:Toronto_2009.

Kijk voor meer informatie over het Fedora Project op www.fedoraproject.org <http://www.fedoraproject.org/> . Meer nieuws over Red Hat is te vinden op www.redhat.com.