Besturingssysteem eind 2010 beschikbaar voor gebruik op apparaten

Amsterdam, 19 november 2009* – Google publiceert vandaag de broncode van Google Chrome OS, zijn open source besturingssysteem. Hoewel de eerste apparaten die met Google Chrome OS zijn uitgerust pas in het vierde kwartaal van 2010 beschikbaar komen, publiceert Google vandaag reeds de broncode om technologiepartners, de open source-gemeenschap en externe ontwikkelaars de gelegenheid te bieden bij te dragen aan de ontwikkeling van het besturingssysteem.

Google Chrome OS is ontworpen als snel en lichtgewicht besturingssysteem. Dit houdt in dat gebruikers na het opstarten van hun computer in enkele seconden online kunnen zijn. Het besturingssysteem is gebaseerd op Google Chrome, de browser die Google in 2008 introduceerde als antwoord op een golf van krachtige, nieuwe internettoepassingen. Google bouwt met Google Chrome OS verder op deze visie door een snelle, stabiele en veilige internetervaring centraal te stellen binnen het besturingssysteem.

“De afgelopen paar jaar zijn mensen steeds meer tijd op internet gaan besteden en dit medium voor krachtiger toepassingen gaan gebruiken. We wilden hen een volkomen nieuwe automatiseringservaring bieden die is geoptimaliseerd voor de manier waarop we momenteel gebruikmaken van internet”, aldus Sundar Pichai, de vice-president Product Management. “Met Google Chrome OS maken we automatisering sneller, eenvoudiger en veiliger dan ooit. Hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, zijn we zeer tevreden met de vooruitgang die we tot dusver hebben geboekt. We zien ernaar uit de technologie binnen het publieke domein te ontwikkelen met de hulp van de open source-gemeenschap.”

De belangrijkste kenmerken van Google Chrome OS zijn onder meer:
• Snelheid – Google Chrome OS kan in een kwestie van seconden worden opgestart en stelt gebruikers in staat om op snelle en flexibele wijze internetpagina’s te laden en internettoepassingen uit te voeren;
• Beveiliging – Omdat alle programma’s in Google Chrome OS op het internet draaien, opereert iedere tab binnen een afzonderlijke security sandbox. Hierdoor is het moeilijker voor virussen en malware computers te besmetten;
• Eenvoud – Google Chrome OS voert toepassingen volledig op internet uit. Dit houdt in dat het bewerken van documenten, het maken van PDF-bestanden, het bekijken van afbeeldingen enzovoort allemaal op internet plaatsvindt. Gebruikers van het besturingssysteem hoeven niets te downloaden en geen updates te installeren om op internet te kunnen werken en spelen.

Google kondigde de beschikbaarheid van de code aan tijdens een evenement op zijn hoofdkantoor in Mountain View.