Amersfoort, 14 december 2009 – Red Hat, Inc. (NYSE: RHT), marktleider in opensourceoplossingen, kondigt vandaag aan dat het zijn SPICE (Simple Protocol for Independent Computing Environment) hosted virtual desktop protocol open heeft gesteld om openlijk samen te werken met partners. SPICE, een belangrijk element van de Red Hat Enterprise Virtualization for Desktops producten, is momenteel in bèta. Via het SPICE-project wil Red Hat met zijn partners en de open source community samenwerken om de ontwikkeling van het protocol uit te breiden en de belemmeringen voor de adoptie van virtualisatie te doorbreken.

SPICE, een onderdeel van de overname van Qumranet in september 2008, is een adaptive remote rendering protocol speciaal ontworpen voor virtuele omgevingen. Met zijn moderne, high-performance communicatietechnologie beoogt SPICE een naadloze gebruikerservaring te bieden voor intensieve bandbreedte applicaties zoals multimedia en VoIP. Daarnaast biedt het een gebuikerservaring vergelijkbaar met dat van een fysieke desktop.

“Door deze technologie open source te maken, zorgen wij ervoor dat onze industriële partners en de gemeenschap samen met ons bij kunnen dragen aan de toekomst van virtualisatie”, zegt Brian Stevens, CTO en vice president Engineering bij Red Hat. “Het SPICE-protocol is ontworpen om de prestaties te optimaliseren door automatisch de grafische en communicatie-omgeving waar het in draait aan te passen. Het open source maken van technologieën is de kern van het development en business model van Red Hat. We hopen dat het ecosysteem rond desktopvirtualisatie nu sneller zal groeien en dat het klanten meer innovatie biedt.”

“We staan nog maar aan het begin van de adoptie van virtuele desktoptechnologieën en standaarden, maar een open source SPICE heeft potentieel om developer en ecosysteem support op te bouwen en te fungeren als een gemeenschappelijke laag tussen de verschillende VDI-opties”, aldus Jay Lyman, enterprise software analist bij The 451 Group.

“De komst van Red Hat´s open source SPICE protocol is een belangrijke stap richting interoperabiliteit voor heterogene virtualisatie-oplossingen in de markt,” zegt Daniel Frye, vice president, Open Systems Development, IBM. “Wij kijken ernaar uit met Red Hat en de open source community samen te werken om de adoptie van virtualisatie te bevorderen.”

“Devon IT, leverancier van multimedia via thin client-oplossingen, is een sterke voorstander van het SPICE-protocol met behulp van onze thin clients”, zegt Joe Makoid, president van Devon IT. “Open sourcing effent de weg voor een industriestandaard. Devon IT kan zodoende klanten helpen waardevolle oplossingen te bouwen. Wij zijn verheugd ons leiderschap te bieden zodat open source-oplossingen geïntegreerd kunnen worden in bestaande omgevingen van klanten.”

SPICE is een van de drie belangrijke technologiecomponenten in Red Hat Enterprise Virtualization for Desktops, een set oplossingen die momenteel in bèta is. De beschikbaarheid wordt verwacht in 2010.

Kijk voor meer informatie of om bij te dragen aan het SPICE-project op: http://www.spice-space.org.

persbericht