In de serie “de diepte in” laten wij kopstukken van de Nederlandse open source gemeenschap aan het woord over het open source project waar zij aan werken of het bedrijf dat ze runnen. Deze keer gaan we de diepte in met Lourens Veen van het Open Graphics project en de Open Hardware Foundation.

lourens_veen_totaal

1. Vertel eens kort over jezelf, wie ben je, wat doe je en hoe ben je bij het Open Graphics project betrokken geraakt.

Mijn naam is Lourens Veen. Informaticus, ingenieur, hardloper, en altijd bezig met de toekomst. Ergens in 1989, ik was zes, kregen we thuis een PC. Ik begon natuurlijk met spelletjes spelen, maar kreeg al gauw door dat het eigenlijk veel leuker is als jij de computer vertelt wat ‘ie moet doen, in plaats van andersom. Ik begon dus met programmeren.

Van het een kwam het ander, en na een studie Informatica aan de Universiteit Twente werk ik nu bij de Universiteit van Amsterdam als wetenschappelijk programmeur. Ik zit bij een vakgroep vol met biologen en fysisch geografen, wat erg leuk en leerzaam is. Mijn werk is het helpen bouwen van een nationale infrastructuur, gebaseerd op open standaarden en open source, voor het uitwisselen, opslaan en verwerken van soortwaarnemingen.

Tijdens mijn studie was ik toch wel vrij abstract bezig, en ik miste het dicht-bij-de-hardware knutselen een beetje. Toen ik begin 2005 over het Open Graphics Project las duurde het dan ook niet lang voordat ik besloot mee te gaan doen.

2. Leg eens uit wat het Open Graphics project en de Open Hardware Foundation precies zijn? En welk verband ze met elkaar hebben.

Het Open Graphics Project is een Open Hardware-project dat als doel heeft een open videokaart te ontwikkelen. Open Hardware is wat lastiger te doen dan vrije software, omdat je hardware niet even kunt kopi