Persoonlijk vind ik het al jaren een groot gemis dat alles wat de publieke omroep (dus met publiek geld gefinancierd) produceert niet vrij toegankelijk is onder bijvoorbeeld een Creative Commons Licentie. Veel programma’s zijn via omroep gemist in ieder geval tijdelijk te bekijken maar verder mag je er helemaal niets mee. Het is eigenlijk heel vreemd dat documentaires of series niet vrij toegankelijk zijn.

Sommige uitzendingen zijn namelijk zelfs niet eens te bekijken bij uitzending gemist, niet te downloaden, laat staan dat ze vrij gebruikt kunnen worden in andere documentaires of geremixed mogen worden. Wat is het probleem er is toch al door ons allemaal voor betaald? Gratis bekijken bij omroep gemist is iets heel anders dan vrij (evt met beperkingen, bijvoorbeeld niet commercieel) te gebruiken.

Een veel gehoord argument van de omroepen waarom ze dit niet doen is dat er bijvoorbeeld muziek of afbeeldingen gebruikt worden waar auteursrecht opzit. Nou volgens mij is het niet zo moeilijk, gebruik die dan gewoon niet. Er zijn tegenwoordig genoeg afbeeldingen, muziek stukken en muziek makers die hun muziek onder CC licentie uitgeven.

Het is dus fantastisch dat de VPRO besloten heeft hier (op kleine schaal) iets aan te doen. De VPRO heeft in oktober een aantal documentaires uitgezonden die ze gratis ter download aanbieden onder (Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk delen) Creative Commons licentie. En het feit dat één van deze documentaires al ruim 37.000 keer gedownload is in 180 landen betekent dat het een groot succes is.

Inmiddels zijn de volgende documentaires vrij ter download beschikbaar gesteld:

  • Stayin’ Alive in Jo’Burg (engels en Nederlandse versie)
  • I am Gurgaon: De nieuwe stad in India (Engels en Nederlandse versie)
  • Nieuw in de stad (Engels en Nederlandse versie)
  • Polygoon- & RVD-filmpjes: Een selectie van ca. 60 filmpjes over de stad (1920-1980) is ook als download beschikbaar via het project Open Beelden.

Kortom de VPRO zet een stap in de goede richting. Nu de rest nog!

Bronnen en meer informatie:
CC Nederland
Downloads
Licentie
Raaphorst