28 Januari lieten we jullie weten dat Sourceforge had besloten mee te doen met het schurken staten denken van “zij die ons regeren”.

Nu komen ze met een oplossing voor dit dilemma, zo kunnen we hier lezen. SF heeft bedacht dat als een project denkt dat de code niet onder het VS export verbod valt de projectleiders dan maar het vinkje wat er nu gezet is weg moeten halen. Afgezien van het feit dat dit een situatie is van opt-out i.p.v. opt-in zijn er nog wel wat opmerkingen te maken over dit nieuw draaien van Sourcforge.

SF vertelt in het genoemde blog dat zij, al voordat ze met de blokkade kwamen, bezig waren een oplossing te bedenken. Waarom daar nu pas mee komen nadat je een hoop ellende op je nek hebt gekregen? Verder verwachten ze dus dat alle project leiders (en hun mede coders) de wetten en export regels van de VS kennen. SourceForge legt feitelijk de verantwoordelijkheid bij leken.

Ook helpt dit nog steeds niet om de gedachte van Open Source te verspreiden. Hoeveel projecten zullen hier meteen op reageren en het vinkje weghalen? Hoeveel projecten zullen het aandurven om het vinkje weg te halen als zij zich bedenken dat ze het niet zeker weten?

De tijd zal het leren, zowel hoe deze oplossing zal helpen om onze man (of vrouw) in Iran weer aan open source software te helpen alsook of SourceForge nog genoeg credit van de gemeenschap krijgt. Als je hoort dat steeds meer projecten hun code ergens anders onderbrengen weet je hoe laat het is.

OSNN