Vrijwilligers en open source, nut of noodzaak?
Kijkend op source forge is het opvallend om te zien hoeveel projecten al meerdere jaren geen updates meer gehad hebben. Bij veel projecten is er geen enkel teken van leven meer te bespeuren. Veel van dit soort open source spoken zijn overleden door gebrek aan vrijwilligers. Vaak draaide het al vanaf het begin op één a twee personen en als die aan een nieuwe levensfase begonnen of er gewoon de energie niet meer voor konden vinden stierf het project ook vaak een stille dood.
Vaak zie je nog één a twee kleine oplevingen of stuiptrekkingen zoals u wilt, die vaak door een actieve gebruiker geïnitieerd worden. Veelal duurt dat niet erg lang hoewel de roep om updates vaak nog jaren kan doorgaan. Het mooie van open source echter is dat een ander persoon, bedrijf of groep het project kan oppakken en een herstart kan maken, soms jaren nadat het project overleden is. Overleden is dan misschien ook niet het juiste woord, in zeer diepe slaap is misschien beter.
Vandaag maakte Wikipedia bekent dat steeds meer vrijwilligers de redactie van de online encyclopedie verlaten. In de eerste drie maanden van 2009 waren dit er 49.000, tien keer zoveel als in de eerste drie maanden van 2008. Nu is het haast ondenkbaar dat een enorm project als Wikipedia ten onder zal gaan aan te weinig vrijwilligers. Of niet?
Denk je dat het mogelijk is dat iets als Wikipedia een stille dood sterft wegens een gebrek aan vrijwilligers en wat zou Wikipedia kunnen doen om dit te voorkomen?
3 Comments Already
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
Tijdens de opbouw van wikipedia had je natuurlijk heel veel vrijwilligers nodig die nieuwe bijdrages leveren en zaken, oud en nieuw, beschrijven en verwoorden. Nu er zoveel beschreven is ontstaat er een nieuwe levensfase van het project. Beschreven zaken moeten worden bijgehouden, en het aantal nieuw te beschrijven onderwerpen zal afnemen. Er zal een verschuiving plaats vinden van ontwikkeling naar beheer van onderwerpen. Waarschijnlijk vergt dit ook een andere soort mensen (vrijwilligers).
Ik vermoed dat als er onderwerpen zijn die niet meer juist zijn, of missen, beschreven of aangepast zullen gaan worden door gebruikers van wikipedia die naar die informatie opzoek zijn. Dus als het aantal gebruikers van wikipedia op peil blijft zullen er altijd vrijwilligers (gebruikers) zijn die wikipedia up-to-date houden.
Wat Johan hierboven al aangeeft. In het begin is het nieuw. Er moet veel beschreven worden. Maar op een gegeven moment valt er niet meer veel te schrijven. Komen uiteraard wel nieuwe dingen bij.
Daarnaast is wikipedia inmiddels aardig ingeburgerd. Ze vangen nog steeds donaties.
Dus nee ik denk niet dat wikipedia uit zal sterven. Niet op korte termein. Daarnaast.. Mocht het in een winterslaap gaan dan staat er natuurlijk een schat aan informatie in die database. Er zijn altijd wel partijen die geinteresseerd zijn in deze bron.
There is noticeably a lot to know about this. I believe you made some nice points in features also. 127143