Kijkend op source forge is het opvallend om te zien hoeveel projecten al meerdere jaren geen updates meer gehad hebben. Bij veel projecten is er geen enkel teken van leven meer te bespeuren. Veel van dit soort open source spoken zijn overleden door gebrek aan vrijwilligers. Vaak draaide het al vanaf het begin op één a twee personen en als die aan een nieuwe levensfase begonnen of er gewoon de energie niet meer voor konden vinden stierf het project ook vaak een stille dood.

Vaak zie je nog één a twee kleine oplevingen of stuiptrekkingen zoals u wilt, die vaak door een actieve gebruiker geïnitieerd worden. Veelal duurt dat niet erg lang hoewel de roep om updates vaak nog jaren kan doorgaan. Het mooie van open source echter is dat een ander persoon, bedrijf of groep het project kan oppakken en een herstart kan maken, soms jaren nadat het project overleden is. Overleden is dan misschien ook niet het juiste woord, in zeer diepe slaap is misschien beter.

Vandaag maakte Wikipedia bekent dat steeds meer vrijwilligers de redactie van de online encyclopedie verlaten. In de eerste drie maanden van 2009 waren dit er 49.000, tien keer zoveel als in de eerste drie maanden van 2008. Nu is het haast ondenkbaar dat een enorm project als Wikipedia ten onder zal gaan aan te weinig vrijwilligers. Of niet?

Denk je dat het mogelijk is dat iets als Wikipedia een stille dood sterft wegens een gebrek aan vrijwilligers en wat zou Wikipedia kunnen doen om dit te voorkomen?