Recensies van boeken die verschenen zijn over Linux en Open Source producten. Deze keer het boek “MyStudy: Joomla! 1.5” van Marco Corrò. Het is eigenlijk een update van het vorige boekje “My Study Joomla!” maar dan voor versie 1.5, veel in deze recensie is dus hetzelfde als de oude recensie maar er zijn wel wat duidelijke verschillen.

Algemene Informatie

Auteur: Marco Corrò

Uitgever: Van Duuren Media

Onderwerp: OpenSource Software

Niveau: Beginner

Categorie: Leerboek / Naslag

Prijs: € 21,90

Recensie

Cijfer: 7

Flap tekst:

De populariteit van het content management systeem Joomla! groeit met de dag. Deze krachtige, op PHP en MySQL gebaseerde software maakt het mogelijk om zonder veel kennis van web technieken een database gestuurde website te maken. Deze website kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor het aanbieden van zakelijke diensten, maar ook weblogs en privé-sites zijn met Joomla! in een handomdraai in elkaar te zetten. In dit praktische, geheel voor versie 1.5 bijgewerkte boekje laat Joomla!-expert Marco Corrò zien hoe u Joomla! installeert en instelt, en hoe u een site indeelt, opbouwt en vormgeeft. Daarbij wordt ook het toevoegen van extra functionaliteit niet vergeten. Tot de behandelde onderwerpen behoren:
– Joomla! downloaden, installeren en configureren
– Werken met het back-end en het front-end
– Opbouw van de site
– Werken met de diverse Managers
– Navigatie toevoegen
– Content toevoegen en vormgeven
– Werken met componenten, modules en mambots
– Templates maken

Inhoudsopgave per hoofdstuk

1. Inleiding en installatie
2. Back-end en configuratie
3. Sitestructuur en content
4. Navigatiemenu
5. Vormgeving
6. Componenten
7. Modules en plug-ins

Recensie:

Het boekje is geschreven voor de beginnende Joomla! gebruiker. Het behandelt snel en duidelijk de installatie en configuratie waarbij veel gebruik wordt gemaakt van schermafdrukken. Wat prettig is omdat de lezer daadwerkelijk bij de hand wordt genomen.

Bij de hoofdstukken Sitestructuur en Navigatiemenu is dit ook het geval de lezer wordt stap voor stap door het opzetten van de site geleid waarbij de meeste instellingen worden doorgenomen. Wel is het een beetje rommelig geschreven er wordt meerdere keren geschreven “waarover later meer”, soms gaat de auteur ook wat makkelijk over de moeilijke begrippen heen zoals menu class suffix. Wat wel erg goed is is dat de artikel manager hier is opgenomen, voor Joomla! gebruikers van eerdere versies is dit erg fijn anders zoeken ze zich naar. Ook heel handig zijn de test uw kennis testjes aan het einde van ieder hoofdstuk.

Bij het hoofdstuk vormgeving is het de bedoeling dat men zelf een template maakt, dit is niet iets wat je verwacht van een boek voor beginners. Het verbaasde me dat er nergens op gewezen wordt dat er vele (gratis) templates op het internet gevonden kunnen worden. het zelf maken van een template kan voor veel beginners een belemmering vormen om Joomla! 1.5 te gebruiken. Het was misschien beter geweest om het gebruik van kant en klare templates in dit boek op te nemen en hoe die eventueel kunnen worden aangepast.Veel beginners hebben geen verstand van PHP en Css toch wordt dit van hen verwacht. Voor echte webdesigners is dit hoofdstuk dan weer te summier. Ook wordt er vanuit gegaan dat de lezer bepaalde kennis heeft van andere pakketten zoals Photoshop. En wordt er zelfs vanuit gegaan dat men een betaald pakket als Dreamweaver in het bezit heeft, waarbij alternatieven voor Dreamweaver niet genoemd worden. Wat ook storend is dat er in het boek meerdere keren reclame wordt gemaakt voor andere boeken van Van Duuren Media, bijvoorbeeld boeken om Photoshop te leren. Vooral bij het hoofdstuk over de vormgeving wordt er toch meer kennis gevraagd dan de beginnende Joomla! gebruiker over het algemeen bezit. Heeft men die niet dan wordt er weer een ander boekje aangeraden. Je zou het als service kunnen zien, maar men zou het ook een goede marketing truc kunnen vinden.

Het hoofdstuk over componenten en het laatste hoofdstuk over modules en plug-ins neemt de lezer daarentegen weer keurig bij de hand en is goed uitgewerkt.

Conclusie: Toen de eerste versie van dit boekje op de markt kwam was het het enige boekje dat in het Nederlands over Joomla! geschreven was. Inmiddels zijn er meerdere boeken beschikbaar en is de keuze dus wat breder geworden. Het is een prima boekje voor beginners wat de lezer goed bij de hand neemt om hem/haar over de eerste hobbels heen te helpen. De enige kanttekening die wij bij het boekje plaatsen is dat vooral op het gebied van de vormgeving er te veel van de beginnende Joomla! gebruiker wordt verwacht.

Recensent: Saskia de Vries

Extra informatie

Jaar uitgave: 2008

Serie: Ja MyStudy

Druk/oplage: 1e druk

ISBN (EAN): 978-90-5940-3376

Pagina’s: 190

Kleur/ zwart wit: Zwart wit

Lay-out: Keurig, Handig formaat boekje

Taal + oorspronkelijke taal: Nederlands

Besturingssysteem: nvt

Voorzien van:

CD-rom / disk: Nee

Website: Ja: Elke cursus in de Mystudy boekenreeks bestaat uit een basiscursus en een betaald gedeelte. Het basis gedeelte is voor elke koper van dit boek toegankelijk. Voor het betaalde gedeelte is een cursusprijs verschuldigd. Alle basisvragen in het boek worden behandeld in het onbetaalde gedeelte. Daarnaast treft u er een cursistenforum aan. De uitgebreidere cases refereren aan het uitgebreidere, betaalde gedeelte. U heeft hier ook recht op docentenondersteuning en evaluatie van uw cases.

Woordenlijst: nee

Index: Ja

Lijst weblinks: Nee

Literatuurlijst: Nee