Stripboeken zijn natuurlijk een heerlijke ontspanning, lekker op de bank met een boekje, maar je kunt tegenwoordig ook strips lezen op je pc, laptop of internet tablet. Je mag natuurlijk alleen strips digitaal bezitten die je zelf hebt gekocht maar als je geen zin hebt ze zelf te scannen zijn ze tegenwoordig natuurlijk ook te downloaden šŸ˜‰

Om de strips te kunnen lezen heb je echter wel een speciaal programma nodig wat .cbr bestanden kan lezen. Want dat is het formaat waarin strips maar ook tijdschriften enz. worden aangeboden.

CDisplayEx

Een heel goed programma (alleen voor Windows) met een Mozilla Public License 1.1 is CDisplayEx. Dit programma is te downloaden via sourceforge en het is makkelijk te installeren.
Je kunt vrij makkelijk scherm groot de pagina’s lezen en met behulp van de pijltjes toetsen door de pagina’s heen scrollen. Toen ik het programma voor het eerst opende was het een vreemde gewaarwording omdat ik een programma opstarte met alleen een zwart scherm, geen taak-balk niets. Ik begreep pas bij het dubbel klikken op een cbr bestand dat het programma wel werkte. Met de muis rechts klikken opent een menu waarmee je ook door het stripboek kunt navigeren of verschillende manieren van de pagina bekijken kunt selecteren.

Comical

Een andere reader die cbr bestanden kan uitlezen is Comical. Dit programma is ook te downloaden via sourceforge en heeft een GNU General Public License (GPL) licentie. Het is beschikbaar voor Windows, OSX en linux. Navigatie kan met de pijltjestoetsen n page down en up maar alleen de pijltjes was handiger geweest. Verder zie je in dit programma kleine tumbnails van de pagina’s aan de linkerkant van het scherm, maar kun je hem ook op volledige schermvullend zetten.

Beide programma’s worden niet echt onderhouden of ontwikkeld maar aangezien ze gewoon voldoen om lekker strips mee te lezen is dat in mijn opinie niet zo belangrijk. Beide programma’s hebben de mogelijkheid om 1 pagina per scherm te laten zien, 2 pagina’s of 1 pagina op volledige scherm breedte.

Zolang ik nog moet wachten op een kleuren e-boek reader die ook strips aan kan zijn deze programma’s een zeer goed alternatief.

Saskia OSNN